„A madarak jobban és egészségesebben néznek ki az új madártartó rendszerünkben”

Frank Janssen (55) nyugodt és elkötelezett baromfitenyésztő a dél-hollandiai Castenrayból. Két házban 150 000 jércét nevel. Az Agromixnél a kezdetektől műszaki tanácsadóként dolgozik. Frank rengeteg tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik, amelyet szívesen megoszt a többi baromfitermelővel itthon és külföldön. „Rendszeresen felkeresem a szomszédos országok más baromfitenyésztőit, hogy tanácsot adjak” – mondja.

Büszkén mutatja be nekünk az új madárházát. A 14 hetes jércék boldogan ugrálnak a különböző szintek között. Egészségesnek és élettel telinek tűnnek. Frank 2022 májusában kezdte használni a felújított házat. „Úgy tűnik, hogy ebben a házban a madarak könnyebben elérik a célsúlyukat, és sokkal jobban néznek ki” – tapasztalta Frank. „Természetesen nem tudom bizonyítani, de a megérzésem azt súgja, hogy ebben a házban a naposcsibék jobban érnek felnőtt tyúkokká.” Frank radikálisan közelítette meg a felújítást, és figyelembe vett minden új és jövőbeli követelményt az állatok egészségével, jólétével, minőségével és munkaerővel kapcsolatban. A megújulás volt a kulcsszó. „Úgyszólván le akartam térni a járt útról. Ezért választottam a madárházrendszert a neveléshez. Ez a rendszer jobban illeszkedik a tojógazdálkodók által használt rendszerekhez. Ez volt az egyik fő motiváció. Sokkal gördülékenyebb lesz az átmenet a nevelőtelepről a tojófarmra.”

Különböző rendszerek

Ez a nevelőház az első Hollandiában, amely Filia madárházrendszert alkalmaz. A legnagyobb különbség a jelenlegi rendszerekhez képest az, hogy a tyúkok szabadon mozoghatnak a rendszer alatt. A madarak szabadon mozoghatnak a két szinten, és hozzáférhetnek az etető- és itatóvezetékekhez. „Nem sok változás történt az elmúlt 10 évben a jércék nevelése terén. A változások azonban új lehetőségekhez vezethetnek” – mondja Janssen. A KAT rendszer (a KAT a németországi alternatív baromfitenyésztési rendszerekből származó tojások eredetét és nyomon követését ellenőrző felügyeleti szerv) különféle követelményeket támaszt a négyzetméterenkénti madarak számával, a napfény mennyiségével, a dúsító anyagokkal stb. kapcsolatban. „Kezdetben a válasz szektorként ellenállás, mivel ezek a rendszerek gyakran többletköltséggel járnak. Most csodálkozom azokon az intézkedéseken, amelyek a gyakorlatban valóban pozitív hatást fejtenek ki. A csőrmetszés tilalma nem vezetett extra csipegetéshez. A gazdagító anyag, a több hely, a jó klíma és a több természetes fény nyugtatóan hat a madarakra. A genetika is hozzájárult. Az extra nappali fény a baromfitenyésztői munkánkat is kellemesebbé teszi” – teszi hozzá Frank.

Hely 150 000 madár számára

Frank Janssen nevelőfarmja 150 000 madár befogadására alkalmas, két házra osztva. Egy részmunkaidős alkalmazottjával együtt optimális körülményeket biztosít ezeknek a madaraknak a hét minden napján. Csúcsidőszakokban rendszeres alkalmazotti csapatot is segítségül hívhat. Ez a csapat segít neki a naposcsibék felállításában, a nyáj beoltásában, a kész tyúkok kiszállításában és a házak takarításában. Évente mintegy 400 000 tojótyúk hagyja el gazdaságát. Körülbelül 80%-a Hollandiában marad, a fennmaradó részt Németországba és Belgiumba exportálják. Az Agromix díjat fizet neki minden egyes általa szállított tojókért. Tevékenysége teljes mértékben igazodik az ügyfél szükségleteihez és igényeihez. Ennek megfelelően módosítja a takarmányszállítót és az oltási ütemtervet. Az általa szállított csirkék több mint fele fehér. „Ez a kedvenc színem” – mosolyog Frank „És mindig is az volt. Nagyon élvezem, hogy egy szép, bolyhos fehér naposcsibe egészséges fehér tojóvá érik. Ez teszi a munkámat olyan kielégítővé.”’

Műszaki tanácsadó

2011-ben Frank Janssennek volt az Agromix egyik első tojótenyésztő farmja. A jércék nevelésére vonatkozó szerződés aláírása mellett műszaki tanácsadóként is kezdett dolgozni heti két-három napon keresztül. „Jelenleg körülbelül tíz tenyésztő gazdaságnak adok tanácsot Dél-Hollandiában. Ez egy nagyszerű kombináció” – mondja. A 17 hetes tojótyúkok fiókáinak nevelési ciklusa során három-négy alkalommal keresi fel a nevelőtelepeket. „A gazdálkodóval együtt az a célunk, hogy a lehető legjobb és legegészségesebb tojókat szállítsuk. Ezt úgy tesszük, hogy elemezzük az összes összegyűjtött adatot, és szükség szerint nyomon követjük és irányítjuk az egészségi állapotot” – mondja Frank. Frank szerint a takarmányra, egészségre és minőségre vonatkozó összes adat összegyűjtése mellett a legfontosabb az állomány éles és alapos megfigyelése. Nézd, nézd és nézd újra. „Jó megfigyelés alapján tudok nyájat olvasni. Amit gyakran teszek, először körbenézek a házban, majd megnézem a menedzsment programban szereplő számokat” – így magyarázza Frank a módszerét, amely sokéves tapasztalatának köszönhetően lehetséges. Szívesen megosztja tapasztalatait és szakértelmét más baromfitenyésztőkkel. Műszaki tanácsadói munkája is megőrzi a formáját, és más baromfitenyésztők rendszeres látogatása lehetővé teszi számára, hogy új tapasztalatokat szerezzen és betekintést nyerjen saját gazdaságába. A hollandiai tanácsadói munka mellett rendszeresen képviseli a Pluritont is azzal, hogy felkeresi a környező országok tenyésztőgazdaságait, hogy tanácsot adjon az új gazdáknak. Úgy látja, hogy ez egy remek kihívás az elkövetkező évekre amellett, hogy saját farmját vezeti Castenrayban. 

LoRes-Agromix-Pluriton-A3Impressies-0917-groot-1024x682

„Jó megfigyelés alapján tudok nyájat olvasni. Amit gyakran csinálok, először körülnézek a házban, majd megnézem a számokat a menedzsmentprogramban.''