„Az új élet megteremtése a szakmám legjobb része”

Látogatás Kevin Clijmansnál Arendonkban az egyik Pluriton-keltetőben. Ez a keltető évente 16-18 millió nőstény naposcsibe kapacitással rendelkezik, és rendszeresen látja el naposcsibékkel a holland tenyésztőket. Minden nap egy 24 fős csapat rakja le az erős és egészséges tojótyúkok alapjait. „A keltető igazgatójaként mindent éberen figyelek, és felügyelem az egész folyamatot” – így foglalja össze munkáját Kevin.

Kevin Clijmans 2019 óta a keltető vezetője. Ebben a munkakörben ő felel a keltető minőségi és műszaki szempontjaiért. Olyan szerep, amelyet szakmája iránti szenvedéllyel tölt be. „Reggel 6-kor érkezem, és elindítom a folyamatokat” – kezdi történetét Clijmans. „Az asszisztensemmel együtt biztosítom, hogy az egész folyamat zökkenőmentesen menjen végbe.” Miután a belgiumi geeli egyetemen élettudományi diplomát szerzett, egyenesen Arendonkba ment dolgozni. Asszisztensként kezdte, de hat hónap után menedzserré léptették elő. Változatos és átfogó munkát kapott, amelyet minden nap örömmel végez. „Az új élet megteremtése a szakmám legjobb része. Látni, ahogy egy egészséges, életképes csibe kikel a tojásból, majd termékeny és fenntartható tojótyúkká nő.”’

A keltetőtojások és a higiénia

Kevin szívesen magyaráz a munkanapjáról a napi feladatai között. 8 óra körül érkezik egy tréler Pluritonból keltető tojásokkal Hollandiából. A tojásokat először raktárba teszik, majd fertőtlenítik. „A higiénia a legfontosabb a keltetőnkben. A tojásokat kocsikra helyezik, majd speciális módszerrel nátrium-hipoklorittal fertőtlenítik. „Már nem használunk formalint fertőtlenítésre” – mondja Kevin. A módszer előnye, hogy kevésbé káros az emberre és az állatokra.  A fertőtlenített keltető tojásokat az érkezést követő egy héten belül keltetőkbe helyezik. „Majdnem hárommillió tojás kapacitású keltetőnk van.  Az inkubációs folyamat során 100 Fahrenheit-fok hőmérsékletről indulunk, és lassan csökkentjük a hőmérsékletet. A keltetőbe helyezett tojások száma az ügyfél specifikációitól függ. Fehér vagy barna fajtákat egyaránt használunk. A keltető tojások nagy részét szerződött szülői telepek szállítják, és szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelniük.  Mindig megrendelés alapján dolgozunk” – mondja Kevin.  „Ügyfeleink értesítenek bennünket, ha készen állnak a naposcsibék fogadására, majd gondoskodunk arról, hogy időben kézbesítsük őket” – mondja.  

Keltetők

Kevin szerint nagy előnyt jelent, hogy az arendonki létesítményben 15 és 19 nap között melegíteni lehet a tojásokat. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a személyzet tervezésében. A keltető 18 dolgozója gondoskodik a teljes folyamatról a keltetőtojások megérkezésétől a naposcsibék tenyésztelepre szállításáig. Az irodában négy alkalmazott dolgozik, akik az összes adminisztrációs feladatot ellátják. Tervezéstől függően 15, de legkésőbb 19 napig melegítjük a tojásokat. A melegített tojásokat tálcákba helyezzük a keltetőben. „A kezdeti hőmérséklet itt 98,5 Fahrenheit-fok. Fokozatosan csökkentjük a hőmérsékletet, biztosítjuk a megfelelő páratartalmat és CO2-koncentrációt. A klímaszabályozás elengedhetetlen ebben a folyamatban.” És Kevin úgy véli, hogy ez a sikeres keltető menedzser titka. „Ez az a rész, amit a legjobban szeretek. Mindig a legmagasabb keltethetőségi százalékot kell megcélozni. És erős, életképes csibéket szeretnék látni” – összegzi. Kevin mindig igyekszik optimalizálni ezt a folyamatot, és szorosan figyelemmel kíséri a legújabb fejleményeket.

Kiválasztás és szállítás előkészítése

21 nap elteltével a csibék mindegyike kikelt, a tyúkokat kiválasztják és előkészítik a szállításra. A csibék be vannak oltva, és a megfelelő okmányokkal rendelkeznek, rendeltetési helyüktől függően. Egy speciális baromfiszállító cég gyűjti össze a naposcsibéket és szállítja ki nevelőtelepeinkre. Szállítás közben érzékelők figyelik a környezeti viszonyokat. „Az egészséges, életképes fiókák mellett a megfelelő okmányokat és ellenőrzést is biztosítjuk, így a baromfitartó jól láthatja, hogy a csibék honnan származnak, és milyen körülmények között szállítjuk. Így egészségesen, jó állapotban érkeznek a gazdához”.

WEBRes-A3impressies-Pluriton-NZ73-2658-groot

„Még mindig az új élet megteremtése a szakmám legjobb része. Látni, ahogy egy egészséges, életképes csibe kikel a tojásból, majd termékeny és fenntartható tojótyúkká nő.”