Robusztus tojók első csapata az új házból

Wilco Wijlhuizen, az Agromix tenyésztője nem kevesebb, mint 500 érdeklődőt fogadott farmján a 2023. május 26-i nyílt napon. Ideális idő volt, mivel a ház lakatlan volt. Az első 17 hetes tojótyúkok állománya éppen most hagyta el az új házat. „A 65 000 tojóból álló tétel felnevelése úgy ment, mint a karikacsapás. A naposcsibék minden gond nélkül egészséges, robusztus tojókká nőttek,’’ magyarázza Wijlhuizen.  

A fenti videó bemutatja, hogyan épült fel a ház, és milyen újításokat alkalmaztak ebben az első hagyományos télikertes épületben Hollandiában. 

Az ország minden tájáról több mint 500 baromfitenyésztő és egyéb érdeklődő gyönyörködhetett saját szemével ebben az új házban a holteni Wijlhuizen család által szervezett nyílt napon. Remek hangulat uralkodott azon a napon, amelyen részt vettek a legkülönfélébb tojógazdálkodók, termelők és szülőállományt gazdálkodók ökológiai és hagyományos tartási rendszerekben. A nyílt nap előtt Wilco Wijlhuizen mesélt első tapasztalatairól az új hagyományos házban, amely madárházzal és fedett szabadtéri kifutóval rendelkezik. Örömmel osztotta meg első megállapításait, de megjegyezte: „Csak akkor tudsz igazán számot adni, ha már egy teljes évig működtetted.”

Erős és egészséges madarak

„Az első nevelési ciklus véget ért. Az első benyomásom az, hogy az állatok egészsége és jóléte jó. Ez egy problémamentes fehér csirke nyáj volt.” Wijlhuizen nem tudja biztosan megmondani, hogy az elhelyezési rendszernek van-e hatása, de úgy véli, hogy a madarai számára biztosított többletterület pozitívan járult hozzá. A fedett kifutó a ház teljes felületének több mint 20%-át teszi ki, és a madarak a rendszer alatt sétálhatnak. „A tyúkok imádják a szabadtéri kifutót” – mondja Wilco. Elegendő dúsító anyag is van a házban, például szalma vagy fűrészpor. Mindezek a tényezők minden bizonnyal pozitív hatással voltak az általa szállított fiatal tyúkok egészségére és jólétére.

Téli kert

„’A madarak szeretnek kimenni a szabadba, de szeretnek visszamenni a beltérbe is. Kicsit féltem ettől” – kommentálja Wilco. „Optimális világítási programmal könnyen visszacsábíthatjuk a nyájat éjszakai pihenésre. Amikor szürkülni kezd, gondoskodni kell a lámpák felgyújtásáról, hogy a madarak nyugodtan visszamenjenek. Ezt követően a világítás lassan elhalványul. Még egy tyúkot sem kellett este kihoznom a télikertből. A fiatal tyúkok is hamar megszokták, hogy este bemenjenek a madárházba. Arra számítottam, hogy némelyikük befészkel a rendszer alá, de egyáltalán nem volt problémám.’’

Technológia a gyakorlatban

Az új szellőzőrendszer Wilco-nak meg kellett szoknia. Új házában egy teljesen más, hőcserélőn alapuló rendszert választott. Ez a rendszer biztosítja a friss, hideg külső levegő felmelegítését, mielőtt az belép a házba. A házból elszívott levegő által felszabaduló hő keveredik a házba érkező külső levegővel. A levegő elszívásakor a házban lévő porrészecskék egy része is eltávolításra kerül. „A gyakorlatban határozottan ez a helyzet. Sok port kiszűr” – mondja Wilco. Ennek ellenére még mindig elég nagy mennyiségű por marad a házban, de ez részben a padlón lévő viszonylag vastag alomrétegnek köszönhető. Kezdetben problémákat tapasztalt az almot automatikusan eltávolító rendszerrel.

A hőcserélő csigával rendelkezik, amely eltávolítja a felgyülemlett port. Ez kezdetben problémákat okozott, mivel a por elzárta a csigát. „A csiga nem tudott megbirkózni az összes porral. Most, hogy egy nagyobb portároló egységet telepítettek, a probléma egyelőre megoldódni látszik.”

Wilco szerint egy másik kisebb probléma az, hogy a házban lévő összes toll felgyűlemlik a mechanikai rendszereken. Ebben a tekintetben jelentős különbség van a kifejlett tojótyúkok és a jércék között. A jércék vedlenek és elveszítik tollaikat, amelyek aztán felhalmozódnak és megrekednek a rendszerben. Ez problémákat okozhat. Wilco továbbra is próbál megoldást találni ennek megakadályozására.  

Beállítás és módosítás

„A megfelelő beállítások elvégzése és a különféle rendszerek, például a hőcserélő, a légbevezető csatornák és a kültéri kifutó nyílásainak beállítása nem volt egyszerű feladat az első nevelési ciklusban.” Wilcónak még finomítania kell a beállításokat, és mindent figyelembe kell vennie, ami a házban történik. „Váratlan helyzetekkel kell megküzdened, és neked vagy a szállítónak praktikus megoldást kell találnia. Arra számítok, hogy az év során más problémákkal is szembesülök. Például a télikertben szélfogók vannak, amelyek rossz időjárás esetén automatikusan bezárnak. Az első ciklusban manuálisan működtettük őket, de mostantól automatikusan kellene működniük. Várnunk kell, és meglátjuk, hogyan működik ez a gyakorlatban.”

Tudatosan választott koncepció

Nyilvánvalóan kockázatvállalást jelentett, hogy Hollandiában ez az első tenyésztőfarm, ahol fedett szabadtéri kifutó épült az új házhoz. „Végül is olyan új épületeket építesz, amelyek az elkövetkező 30 évig kitartanak. Létfontosságú, hogy jövőbiztos rendszert válasszunk. Ez a ház felkészít arra, hogy magabiztosan nézzek a jövőbe. A madarak fedett szabadtéri kifutójának biztosítása már kritérium a tojásokkal kapcsolatos különféle programokban. Ez a követelmény egy bizonyos szakaszban a jövőben a tenyésztett állományra is vonatkozhat. Az ebbe a rendszerbe való befektetés már megkülönböztet engem a többi baromfitenyésztőtől, ezért remélem, hogy hozzáadott értéket jelent az üzleti modellemhez. Végső soron ennek jó árban kell tükröződnie” – mondja Wilco. Véleménye szerint a fő előny a 17 hetes jércék zökkenőmentes átmenete a nevelőházból a rendeltetési helyükre a tojótelepeken. „A tojógazdálkodókat olyan tojóval látják el, amely már hozzá van szokva a madárházhoz vagy más tartási rendszerhez, kültéri hozzáféréssel. A madarak is hozzá vannak szokva a különböző hőmérsékletekhez, mert szabadon mozoghatnak bent vagy kint. Ez egészséges és robusztus tojókat eredményez. Egy nyáj, amely önellátóbb, és végül kevesebb munkát generál a baromfitenyésztőnek.” Ez az egyedülálló rendszer remekül kiegészíti az Agromix kínálatát.

Scherm_afbeelding-2023-06-12-om-14.43.42

„Az első nevelési ciklus úgy ment, mint a karikacsapás. A naposcsibék minden gond nélkül egészséges, robusztus tojókká nőttek” – magyarázza Wilco Wijlhuizen baromfitenyésztő.